Spelvilda

Foton av Johan Lindqvist

Spelvilda är Kungsängens Folkdansgilles (KFGs) ungdomsspelgrupp som varit verksamma sedan 2005. Namnet uppkom efter att ungdomsdansarna fått sitt scennamn Dansvilda i samband med en folkdanstävling där de både dansade och spelade. Nu för tiden består de båda grupperna av unga vuxna snarare än ungdomar, men är fortfarande aktiva med att dansa och musicera tillsammans i Kungsängens hembygdsgård när helst tillfälle ges.
För att fira Kungsängens Folkdansgille 60-årsjubileum beslutade föreningen att avsätta medel till Spelvilda att ge ut en CD. Skivan kommer att släppas i samband med Kungsängens spelmansstämma den sista helgen i Augusti 2013.
Medlemmarna är från vänster: Marcus Mohlin (fiol), Ellinor Ryd (fiol), Elisabet Ryd (nyckelharpa) och Nina Granat (cello).

 

 


 


NINA GRANAT


Nina Granat är utbildad på Södra Latins musiklinje i Stockholm och gick tidigare på Upplands-Bro kulturskola i Kungsängen. Hösten 2013 ska hon börja på Ingesunds musikhögskola och har som mål att senare arbeta som musiker och cellopedagog. Nina började spela cello som 10-åring och har först och främst fokuserat  på den klassiska genren men spelar även gärna annan musik. Genom Spelvilda och Kungsängens folkdansgille har hon på senare år öppnat upp ögonen för folkmusiken. Hon började dansa i gillet som sjuåring, år 2001 och började spela med Spelvilda år 2010.


 


 

INGELA RYD


 

ELISABET RYD


Elisabet Ryd började som sjuåring dansa i folkdansgillet och några år senare började hon även att spela fiol i Upplands-Bro kulturskola. Från början var det främst klassisk musik som gällde men när hon tog sina första prövande toner på nyckelharpan i gymnasiet tog folkmusikintresset snabbt över. År 2012-2013 gick hon den ettåriga folkmusikutbildningen på Eric Sahlströminstitutet som är ett nationellt centrum för folkmusik och folkdans. Där fördjupade hon sig i främst den uppländska spelmanstraditionen under ledning av Ditte Andersson, Sonia Sahlström och Olov Johansson. Elisabet musicerar i olika konstellationer såsom Spelvilda, och är även frilansande folkmusiker på nyckelharpa, fiol och sång.
Elisabet spelar på en nyckelharpa byggd av Otto Damgren.


  ELLINOR RYD
 

Ellinor Ryd debuterade i folkdansgillet som bebis, sovande i mamma Ingelas nyckelharpslåda, och intresset väcktes tidigt för både dans och musik. Som fyraåring tog sig Ellinor ut på dansgolvet i hembygdsgården och som tioåring började hon att spela fiol i Upplands-Bro kulturskola. Sedan dess har hon suttit i en rad olika orkestrar, senast Stockholms Ungdomssymfoniorkester 2011/2012. År 2010 fick hon Charlie Normanstipendiet av Upplands-Bro kommun för sin finstämdhet inom såväl klassisk musik som folkmusik. Ellinor är numera bosatt i Uppsala och studerar miljö- och vattenteknik.